NCEV samarbetar med med SafeHouse Foundation vars huvudkontor ligger i Moskva, Ryssland. SafeHouse Foundation har samma grundare som NCEV och grundades i 2009 av Elena Timofeeva för att stötta offer för våld och människohandel och öka medvetenheten om frågorna. Under de första nio åren hjälpte organisationen drygt 500 personer årligen. Inom ramen av olika projekten arbetar organisationen  i 14 områden i Ryssland och gör rehabilitering arbete med barn, kvinnor och män som blev utsatta för sexuellt, arbetskraftsexploatering samt för brotts organiserad tiggeri och andra typer av människohandel. SafeHouse arbetar också med allmänheten genom information kampanjer samt gör utbildning för specialister.

NCEV samarbetar med olika andra aktörer runtom i världen och genomför olika konsultuppdrag.

Vi ger rådgivning, handledning,  föreläsningar, utbildningar och m.m.

STORIES *

När Kate föddes hade hennes mor redan fyra barn till och, efter Kate, föddes ytterligare två barn. Kates mamma blev arbetslöss och deras familj levde extremt fattig. Kate såg många män som kom till den lägenheten som de bodde i men visste aldrig vem hennes far var. Familjen hade ingenting att äta och kunde inte betala hyran. Kates mamma började tvinga alla barnen att stjäla mat och pengar.

När Kate var 12 började hon bo på gatan. Hon led av våld och tvingades tigga men ville inte återvända hem. Snart möt hon  socialarbetarna och placerades i statlig barnhem. Efter flera månader flydde hon från barnhem och återvände tillbaka till gatan. Här träffade hon äldre man som tog henne bort från gatan och flyttade med henne till en större stad. Manen var snäll mot henne först men sedan började tvinga henne att sälja sex på nättet för att skapa pengar. Kate mådde dåligt och ville inte göra det men kände att hon hade inget val och ingenstans att gå.

När hon blev 14 år gammal flydde hon därifrån och sökte hjälp genom kvinnojour. Hon placerades i skyddat boende, fick psykologisk och social stöd och började gå på JewelGirls-klasser som organiserades av SafeHouse Foundation. Att skapa smycken hjälpte henne att minska sin höga ångest och få pengar för sina vardagliga behov. Under den tiden kunde hon fortsätta med sin skolutbildning och nu vill hon bo ensam och försätta sin utbildning.

Blessing föddes och växte upp i Nigeria. Hon och hennes mamma bodde tillsammans och hade det svårt med pengar. Efter skolan hade Blessing tur – hon har hittat ett bra jobb som säljare i en klädbutik. Hon kunde hjälpa sin mamma och var nöjd med sitt liv – hon lärde sig att sy, var intresserad av mode, drömde om att bli en kläddesigner.

En gång besökte Blessing och hennes mamma en gammal vän till mamman som berättade för dem om en möjlighet att åka till Ryssland för att arbeta i en afrikansk souvenirbutik. Enligt henne betalade det en stor lön, hade goda perspektiv och en möjlighet att bo och arbeta i ett rikt och blommande land. Blessing kände sig skeptisk till detta. Det verkade för henne att Ryssland var långt borta och som visste hur det egentligen var, medan hon i Nigeria redan hade ett jobb, vänner och ett liv hon gillade. Men hennes mamma var väldigt imponerad av vännens berättelse om möjligheterna i Ryssland, och hon fick in idén att skicka Blessing till Moskva för ett bättre liv. De hade ett bråk som slutade med ett ultimatum. Mamman sade till Blessing att om hon inte åkte till Ryssland skulle hon inte längre vara hennes dotter. Hon sade att trots allt har hon gjort så mycket för henne, kämpat för att få henne upp och nu vill inte att hon ska missa chansen för en livstid .

Mors vän lovade att hjälpa till med dokument och biljetter. Och på grund av VM  ägde rum i Moskva fixade hon ett fan-ID för Blessing för “att göra det snabbare”, billigare och lättare att lämna och få ett arbetsvisum senare i Moskva. Hon sa också att det var viktigt att gå så snart som möjligt och komma igång eftersom någon anna kan ta den tjänsten i souvenirbutik och chansen skulle vara borta.

Några veckor senare anlände Blessing till Moskva. Hon möttes på flygplatsen, fördes till en lägenhet med sexton andra nigerianska tjejer, visade var hennes säng var och lämnade på egen hand, utan någon förklaring. Blessing blev förskräckt, hon började ställa frågor till sina rumskamrater om vad som hände, och de svarade: ”Förstår du inte det? Du kommer att ha sex för pengar!” Blessing hade en nervös nedbrytning, hon skrek och krävde att släppa henne och ville komma i kontakt med sin mamma. En av hallikarna kom sedan efter henne och tog henne till ett hotell där hennes ”första klient” våldtog henne. Efter det slog halliken upp henne och våldtog henne för att ha “bete sig dåligt” och sa att om hon var det att gå tillbaka, det var vad som skulle hända varje gång. Blessing utnyttjades sexuellt för flera månader månader  tills hon lyckades fly och be om hjälp.

En partner organisation remitterade henne till SafeHouse Foundation. Hon har fått medicinsk, psykologisk och social hjälp. Blessing samarbetar med rättsväsende och drömmer om att komma hem så snart som möjligt.

Boris växte upp i en liten stad. När han var tonåring dog hans mor och hans far gifte sig med en annan kvinna. Han kom inte överens med denna styvmor och var inte heller nära sin far. Boris gick till högskolan samt arbetade som måleri, säljassistent, men det gav lite pengar och ännu mindre nöje. Boris har alltid varit mer intresserad av kreativa sysselsättningar, genom vilka han kunde uttrycka sina känslor, men det var svårt att tjäna mycket med det. Under den tid i livet hade Boris ett bråk med sina vänner och kände att ingen kan förstå honom. Allt detta i kombination med bristen på förståelse i familjen ledde Boris till ett beslut att lämna sin stad och försöka att hitta sin plats i livet.

Så 2018 gick Boris till Saint Petersburg (Ryssland), där han planerade att få ett jobb och starta ett nytt liv. Han såg en lapp på gatan med jobbannons med ett löfte om en bra lön. Boris var bra med olika tjänster och beslutade att kolla in det alternativet till en början, för att få lite inkomst

och en chans att bestämma vad han skulle göra härnäst. När han ringde numret skulle han komma över. Några män träffade honom på platsen, de tog hans telefon och dokument och fick honom att underteckna ett kontrakt. De förklarade villkoren för ”arbete” till honom.

Över 50 andra män tvingades bo på den platsen. Varje morgon vid gryningen fördes de och kördes till olika jobb (olika platser nästan varje dag så att de inte kunde komma ihåg vägen). De var tvungna att göra olika byggarbeten. Arbetet var fysiskt tufft, inga pauser, lite mat, ingen betalning. De träffade andra män på jobbet som bodde på andra platser.

Boris ville ta alla sina dokument, men när han förstod att det inte var möjligt beslutade han att fly utan dem. Han närmade sig en frivillig organisation som hänvisade honom till SafeHouse Foundation, där han fick ett tillfälligt säkert boende, hjälp med utgivning av dokument, psykologiskt och socialt stöd. Boris planerar också att med SafeHouse Foundations hjälp, få ett nytt yrke som skulle hjälpa honom för att hitta bra jobb i framtiden 

*Alla namn är fingerade. Vi gör allt möjligt att skydda våra klinters identitet.

Close Menu